SAM

Assessorar i donar suport tècnic als museus i equipaments de les Terres de l’Ebre. Amb aquest plantejament es designà l’any 2009 el Museu de les Terres de l’Ebre com a SAM. Però què volen dir les sigles SAM? Quins serveis presta? I quins museus o equipaments de les Terres de l’Ebre se’n beneficien?


Les sigles SAM signifiquen Servei d’Atenció Museística. Tot i tenir el precedent del SAM creat a Sant Pere de Galligants, seu gironina del Museu d’Arqueologia de Catalunya, no es fins l’any 2007 quan, a partir del nou Pla de Museus de Catalunya, es decideix potenciar els SAMs com a unitats bàsiques d’assistència al patrimoni museístic d’un àmbit territorial determinat. 

L’any 2009 el Museu de les Terres de l’Ebre va rebre l’encàrrec directe del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a prestar el Servei d’Atenció als Museus a les Terres de l’Ebre. L’elecció es déu al fet que el Museu és un ens consolidat al territori, amb una expertesa i model de gestió amb resultats contrastats en l’àmbit de la gestió mancomunada d’equipaments patrimonials i acció en el territori.

Reunió del SAM de les Terres de l'Ebre al Museu de la Pauma (Mas de Barberans)

De fet, l’any 1996, al programa museístic de base previ a la redacció del Projecte arquitectònic de reforma i ampliació del Museu de les Terres de l’Ebre ja preveia la ubicació d’aquestes unitats d’assistència a les seves instal·lacions. Amb aquest ja són 6 anys els que el Museu de les Terres de l’Ebre actua com a SAM. Per aquest 2015, la Direcció General de Patrimoni li va renovar el contracte per un any més.

Aquest servei s’estructura en dos eixos principals. D’una banda, treballs tècnics encarats als equipaments que es concreten en assessoraments i suports diversos per a la gestió dels equipaments, documentació i conservació de col·leccions, estàndards del Registre de Museu, així com cursos i seminaris de formació per als tècnics d’aquests equipaments. A més, es desenvolupen projectes conjunts que han de permetre ampliar l’abast de les accions dels mateixos en el territori i fidelitzar alguns sectors del públic, com per exemple els escolars i els turístics.

Per altra banda, des del 2013 la xarxa territorial del SAM impulsa activitats públiques conjuntes, com exposicions itinerants al voltant de temàtiques transversals i comunes al territori; i l’activitat conjunta bianual Ebre, Art &Patrimoni i Ebre, Música & Patrimoni, la qual complementa l’oferta estival dels museus i equipaments patrimonials integrants.  

Actuació Duo Triangle a la inauguració Ebre, Música i Patrimoni al Museu de les Terres de l'Ebre

Entre les funcions previstes per als SAMs en el marc de la legislació museística també figura el dipòsit dels materials arqueològics de les Terres de l’Ebre i el dipòsit d’urgència de béns mobles, a més de prestar suport al Departament de Cultura en accions i programes que aquest promogui.

Els equipaments que se’n beneficien són el Museu de Ceràmica Popular (Ametlla de Mar), Museu de Tortosa (Tortosa), Museu de la Pauma (Mas de Barberans), COMEBE(Corbera d’Ebre), Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera (La Galera), Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre Abrics de l’Ermita (Ulldecona) i Centre d’Interpretació del Ferrocarril de Móra (Móra d’Ebre), a més del propi Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta), integrat per nou equipaments patrimonials més: Parc Arqueològic de la Carrova (Amposta); el Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers i el Poblat Iber de laMoleta del Remei (Alcanar), el Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià (Freginals), el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara), el Museu dela Mar de l’Ebre (Sant Carles de la Ràpita), el Centre d'Interpretació de les Barraques del Delta (Sant Jaume d’Enveja), el Centre d'Interpretació de la Serra del Montsià (Godall) i el Centre d'Interpretació Viure al Poble (Masdenverge)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada