Terracota ofereix la possibilitat de conèixer la història de la terrissa i els terrissers del municipi. Foto: Cedida |
La Galera compta amb un patrimoni terrisser molt important documentat d'una manera clara des del segle XVIII. L'existència d'esta tradició terrissera tan arrelada i el fet que en l'actualitat, de tot aquell passat tan esplendorós, només quede un obrador en actiu, van fer necessària la creació de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de La Galera , dedicat a la terrissa de La Galera i als seus terrissers, situat als baixos de l'Ajuntament, a un espai on fins a l'any 1995, hi va haver les escoles.
El centre obria les portes el 9 d'agost de 2004. Este any celebrarem els 10 anys. Des dels seus inicis es va marcar com a objectius la conservació, valoració i difusió del patrimoni cultural vinculat als terrissers de La Galera i donar a conèixer les característiques d'un dels oficis més ancestrals del món: el de terrisser, dit canterer a La Galera i les Terres de l'Ebre.
Terracota ofereix la possibilitat de conèixer la història de la terrissa i els terrissers del municipi, a l’espai permanent, i, mitjançant textos, fotografies, dibuixos, peces i eines, s’explica tot el procés de creació d’una peça des que es va a buscar l’argila a l’argiler, com esta és transformada en fang i treballada fins que es posa damunt del torn, i la mà del terrisser, com si fos una mena de mag, transforma un bocí de fang en alguna cosa: un cànter, un setrill, etc. Llavors, la màgia del foc, mitjançant la cuita, permetrà que esta peça crua, sensible i poc útil, es convertisca en una obra perdurable i consistent. Alhora, coneixerem la terrissa de l’entorn d’indrets propers a La Galera: Tivenys, Traiguera, Miravet, etc., però sobretot les característiques de les produccions galerenques que es feien i que es fan, com n’ha canviat l’ús, així com l’origen, la història i una mica la forma de vida dels terrissers de La Galera, des del 1700 fins als nostres dies.
Hi ha un segon espai dedicat a exposicions de caràcter temporal: pintura, escultura, fotografia, artesania, història, etc. que proporciona una oferta cultural canviant.
Per poder portar a terme estes exposicions de caràcter temporal, Terracota disposa de la col·laboració del Taller d’Art Cinta Dalmau de Tortosa que coordina una o dues exposicions programades al llarg de l’any i de vegades col·labora també amb les Escoles d’Art i Disseny (de Tortosa o Amposta), a part d’exposicions organitzades a partir de la iniciativa pròpia. Cada any es fa una programació, tenint en compte que el mes de febrer sempre està dedicat a la dona i el mes d’abril-maig coincidint amb la Fira de la Terrissa, la sala acull les obres seleccionades i guanyadores del Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa Vila de La Galera. L’any que no hi ha Premi, s'oferix una exposició de les obres del guanyador de l’edició anterior. Pel mes d’agost, coincidint amb la Festa Major, se sol fer una exposició especial i coincidint amb la Setmana Cultural (darrera setmana de setembre).
Al llarg d'estos 10 anys, l’espai dedicat a exposicions temporals, -n’ha acollit més 80-, han passat artistes importants i reconeguts internacionalment; ebrencs com ara Roberto Escoda, Miquel Paton i Joan Panisello, i d’altres, d’Itàlia, França o Alemanya. La sala d’exposicions temporals vol ser un espai obert a tots els artistes de les Terres de l’Ebre i de més enllà, un lloc on l’àmbit creatiu puga donar a conèixer les seues creacions.
Des de Terracota es difon, conserva i valora el patrimoni terrisser de La Galera, es mostra el paper tan important que este patrimoni va tenir per als habitants del municipi i la contrada, com els atuells de terrissa estaven presents a tots els aspectes de la vida quotidiana, com estos entren en crisi als anys 60 del segle XX i com en l’acutalitat este ofici artesà, com molts d’altres, s’ha de reinventar.
La convivència en un mateix espai de les peces de terrissa tradicionals de La Galera, de formes pures, ancestrals i plenes d’història amb les diferents disciplines artístiques (pintura, fotografia, ceràmica, escultura, etc.), tenen com a resultat un conjunt de colors, formes, volums, textures i missatges per desxifrar que resulten tot un goig per als sentits i que animen a conèixer i descobrir el nostre Centre.
Olga Ralda Bas
Responsable de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de La Galera
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada