Jette Mellgren, Dinamarca. Foto: Cedida |
Tenim un recurs que són les fibres vegetals, intentem transformar-lo en producte i el producte en experiència. Volem fer les coses fàcils, és a dir, com ens demanaven més activitats amb fibres hem programat una setmana en què les fibres vegetals seran les artistes principals. Hem escoltat els reincidents, és importantíssim per a nosaltres rebre el feedback dels diferents usuaris dels tallers. Els nostres usuaris són els nostres prescriptors, per tant, només escoltant-los podem aprendre a l’hora d’oferir i alguns d’ells ens van suggerir que ampliéssim els marges.
És cert que hem de saber molt bé quina és la nostra dimensió sostenible, per tant, el campus només el podran fer 16 persones, tot i que per als tallers de cistelleria francesa i escocesa disposarem d’un artesà i una artesana per a cadascun dels tallers i al Fibrejant del darrer dia hi haurà set professionals.
Hem volgut introduir activitats obertes a tothom amb el format de conferència. Les tres conferències aniran des de la tradició fins a l’actualitat. Lluny estem dels grans projectes però molt prop dels projectes grans on els valors de la transmissió, el respecte pels materials… són les seues insígnies. Des del local, o més ben dit des del comarcal, amb la conferència de la Carme Queralt, antropòloga del Museu de les Terres de l’Ebre:L’arquitectura tradicional amb fibres vegetals, les barraques del Delta de l’Ebre fins arribar a Dinamarca. La Jette Mellgren i el Jan Jonson ens explicaran les seves experiències anuals a diferents parts de les ciutats daneses: deixalleries, parcs, …on com diuen ells cada projecte es basa en una història artística amb l’espai mitjançant les escultures trenades. I acabarem el cicle amb el Joan Farréla seua intervenció es centrarà amb l’ empresa Pont de Querós, especialitzada en la inclusió de les fibres vegetals a la vida urbana per tal de dissenyar solucions naturals, sostenibles, funcionals per a projectes d’urbanisme, arquitectura, paisatgisme i interiorisme.
La intervenció a l’espai, enguany es realitzarà al mig del poble a una plaça anomenada l’Era la Vila. Allí els alumnes aprendran com fer servir les plantes i materials locals per tal de fer construccions i com aprofitar les seves qualitats de la millor manera, la seva flexibilitat, resistència, aspecte, etc... i descobrir noves possibilitats per a estos materials tant abundants en l'entorn més proper. Partint de tècniques tradicionals s'aconseguiran estructures contemporànies aplicant formes de treballar de manera diferent i innovadora. Els professionals que impartiran el curs són els mateixos que durant tota la setmana estaran treballant amb el projecte de construccions efímeres. Carles Alcoy, Joan Farré, Tim Johnson, Mònica Guilera, Alexandra Marks, Josep Mercader i Lore Wild.
Sens dubte tenim molt d’agrair a les xarxes socials, amb les noves tecnologies augmentem el públic, curiosament una artesana d’Argentina ens pregunta si l’any vinent tindrem nova edició del Fibres Campus per programar-se les vacances i poder venir. Per nosaltres és un goig i alhora un repte que vulguen venir de tan lluny però també ho és tenir persones al Fibres Campus procedents de les Terres de l’Ebre i evidentment del Mas de Barberans.
Les fibres vegetals envairan el Mas, que durant una setmana serà l’escenari de moltes històries relacionades amb les Fibres: Racó dels Artesans, 2 i 3 d’agost; Projecte de construccions efímeres amb fibres vegetals, del 29 de juliol a l’1 d’agost; Fibres Campus del 28 de juliol a l’1 d’agost; inauguració de l’exposició Ports i Mans 2 d’agost i alguna sorpresa relacionada amb les fibres i la música.
I ja per acabar com va dir un director d’un dels Museus més grans d’este país: Feelhappyal Museu.
Per a més informació del Fibres Campus clica aquí.
Taller Jardí, Mas de Barberans. Foto: Cedida |
Responsable del Museu de la Pauma.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada