divendres, 9 de setembre del 2016

Abans-d’ahir, un viatge fotogràfic de 1933 a 1945

El passat 23 de juliol s'inaugurava al Centre d'Interpretació 115 Dies de Corbera d'Ebre, l'exposició Abans-d'Ahir, del periodista Andreu Caralt, qui ens ha volgut compartir aquest article sobre aquesta mostra del cicle EBRE, ART &PATRIMONI, que finalitza el proper 11 de setembre. Caralt, ha escrit això sobre l'exposició:

Tot comença amb una bola d'arbre de nadal i clou amb un rellotge de paret. Abans-d'ahir és una mirada crua, trista però real, de la guerra i la destrucció que provoca en tots els àmbits de la vida.

De la Segona Guerra Mundial, major enfrontament bèl·lic de la humanitat, i de la Guerra Civil Espanyola, el conflicte que va destruir casa nostra. Construeix un relat cronològic de 1933 a 1945 a partir d'imatges simbòliques d'objectes quotidians, convertits en testimoni de la història, i d'espais històrics, despullats de vida humana.



 Abans-d'ahir vol ser un clam en defensa de la preservació dels espais de memòria, llegat que ens permet mantenir viva la història. I vol ser un avís; no va passar ahir, sí abans-d'ahir. I no estem immunes a què no torni a succeir.

La vintena d'imatges s'han realitzat al llarg de l'última dècada en espais de memòria d'arreu del món, fruit dels viatges duts a terme a Alemanya, Polònia, Hongria, França, Ucraïna, Japó i diversos punts de la geografia espanyola.




L'autor
Andreu Caralt Gimenez és un periodista ebrenc especialitzat en la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial i l'Holocaust. Treballa a la redacció Ebre del Diari de Tarragona, és autor del diari digital Diari de Guerra i soci fundador de l'empresa de turisme de memòria Terra Enllà. Amb anterioritat a Abans-d'ahir, havia presentat dues exposicions fotogràfiques més al voltant d'aquests fets històrics. La primera, el 2013, amb el títol 'Flors contra l'oblit', un viatge per espais de memòria d'arreu del món i on l'homenatge a les víctimes dels dos bàndols en forma de flors pren el protagonisme. I la segona, presentada el 2014, amb el títol 'Normandia, 70 anys després', un reportatge sobre els actes del 70è aniversari del desembarcament de Normandia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada