dimecres, 7 de setembre del 2016

"Lo Tros", d'Andrei Moldovan, exposició del cicle EBRE, ART & PATRIMONI a la Galera



Terracota, Centre  d’Interpretació de la Terrissa de la Galera participa, una vegada més, del cicle “Ebre, Art & Patrimoni”. 

L’edició d’aquest any està dedicada a l’Art i concretament a la fotografia. Per això sis equipaments (Amposta, Corbera d’Ebre, la Galera, el Mas de Barberans, Tortosa i Ulldecona) acolliran una exposició de fotografia  que tindrà com a nexe  comú el territori i també les persones que el conformen, sota el lema “Territori fotogràfic, memòria viva”.
L’espai dedicat a exposicions temporals del nostre centre, és el que allotjarà l’exposició de fotografia d’Andrei Moldovan: Lo trosdel cicle “Ebre, Art & Patrimoni”. El fet de participar d’aquest cicle, des dels seus inicis, ens permet ampliar i millorar la nostra oferta cultural, al llarg de l’estiu, amb una total garantia de qualitat tenint en compte que al darrera hi ha el museu de referència a les nostres terres, el Museu de les Terres de l’Ebre i el suport del Departament  de Cultura.


La fotografia és Art, com molt bé indica el seu significatque prové del grec: "dibuixar amb la llum" (de photós, llum, i graphe, escriptura) però és, també, la tècnica que permet obtenir i guardar de manera permanent imatges. La fotografia té i ha tingut un paper clau des dels seus inicis perquè al igual que els Museus conserva, preserva i guarda la memòria alhora que contribueix a augmentar els nostres coneixements i sovint els nostres records.
Estem convençuts que aquest conjunt d’exposicions fotogràfiques contribuiran a engrandir els coneixements sobre les nostres terres i més enllà, a través dels diferents paisatges que ens mostren: paisatges transformats per l’home, paisatges verges, paisatges locals, paisatges provinents de la prehistòria, paisatges de vida, de mort, de desolació... tots ells ens ajudaran a reflexionar, descobrint o retrobant a través de les diferents imatges particularitats que sovint ens passen desapercebudes però que estan aquí i que la qualitat tècnica de totes les imatges que s’ofereixen,ens les mostraran al detall.


En el cas del nostre equipament les imatges d’Andrei Moldovan que conformen Lo tros, són paisatges de les Terres de l’Ebre, paisatges humanitzats a través de les activitats agrícoles, pesqueres i ramaderes. Paisatges transformats, modificats, polits i conreats per la mà de l’home amb l’objectiu de donar uns fruits. De la terra: les olives i el valuós líquid daurat, l’oli. Verdures de l’horta, arròs, etc. del mar: musclos, peix, etc. i de la cura dels animals: tot tipus d’aliments. Andrei ressegueix a la terra i a l’home, la confluència de tots dos culmina amb tota una oferta de productes abundants i deliciosos, mostra clara de la riquesa de les nostres terres, tant en paisatge com en humanitat.

Andrei copsa l’esforç i la duresa, generació rere generació, del treball a la terra, al mar o tenint cura dels animals, però, també, l’amor, la fermesa i la perseverança dels homes per extreure’n tot el millor. 

Imatges belles, extraordinàries i sublims que transmeten al detall la l’encant natural, cultural i estètic dels nostres paisatges però també els sentiments, el caliu humà i l’amor que professa l’home al nostre territori. En definitiva, ens endinsa en un món superb tant estètica com emocionalment gràcies a la seva acurada tècnica. 

Podreu veure l’exposició, des del dia 9 d’agost, que s’inaugura a les 21’30 hores, en el  marc de la Festa Major de la Galera,fins l’11 de setembre.

Olga Ralda
Responsable de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera

Si vols conèixer més sobre l'autor, aquí us deixem una entrevista que li van fer a Surtdecasa.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada