dimarts, 27 de setembre del 2016

A Cel Obert, una declaració d'amor



Tot començà per amor, ara farà poc més de dos anys i mig. Amor al territori, també amor al patrimoni i sobretot a l'art. Cristina Bestratén i Maria Bernad, també jo, bullíem de ganes de portar a terme a Tortosa una proposta capaç de conjuntar el patrimoni monumental del Nucli Antic de la ciutat amb intervencions artístiques d'art contemporani. 

És aquesta, evidentment, una qüestió d'amor i de sensibilitat, també de necessitat de compartir moments amb aquelles persones que més t'estimes i amb qui voldries projectar propostes per enriquir el teixit cultural del territori. A Cel Obert, sorgí d'aquest impuls de reivindicar el passat esplendorós de Tortosa tot posant èmfasi en el present més rabiós de produccions innovadores i contemporànies. Còpula d'amor entre passat i futur.

Els patis, que representarien un espai íntim però obert al món, ens han despertat sempre molta fascinació, pel mateix fet de ser espais de difícil accés. Lloàvem les mans i les ments d'aquells qui les van projectar i edificar, segurament amb delicadesa. La mateixa que nosaltres volíem copsar tot vestint-los de sensibilitat. Així es com nasqué A Cel Obert, un desig d'instal·lar art contemporani en el si d'edificis que varen concebre diversos arquitectes amb una capacitat formidable de donar a llum la bellesa.



I així es com nasqué la primera edició, l'any 2014. Comptàvem amb cinc patis: El pati de l'actual Escola Oficial d'Idiomes de Tortosa, el Pati del Palau Episcopal, el Pati del Convent de la Puríssima, el pati de Sant Joan i el Pati del Museu de Tortosa. I comptàvem amb cinc equips que van projectar-hi cinc instal·lacions efímeres, una per pati, sota el tema “contraposicions” per unificar cada una de les propostes.

La nostra idea era la de provocar sentiment de descoberta en el públic assistent. Volíem que aquells que mai havien pogut veure els patis amb anterioritat, o que fins i tot desconeixien la seva existència, es meravellessin amb la seva bellesa tal i com un explorador ho faria davant un tresor. La idea no només era aquesta, sinó que també desitjàvem que la gent pogués veure els patis com a marc de projectes artístics capaços de provocar canvis en la manera de mirar, tal com l'amor canvia la manera de mirar dels amants.

Una declaració d'amor, així de senzill, perquè és aquest el motor que ens va portar a desitjar seguir amb una segona edició, a ampliar el nombre de patis i a augmentar-ne també el nombre d'activitats. Una necessitat, la de l'enamorat, de moure's a la recerca de la font del seu amor. En aquest cas, amor per la criatura creada a la que volíem tractar amb molta cura perquè la ciutadania en pogués apreciar la sensibilitat d'un projecte emplaçat en un barri que necessita el caliu de la gent.


Segona edició que exigí més esforços que la primera però que ens va provocar la satisfacció de veure com artistes d'arreu del món volien formar part d'A Cel Obert i com la ciutadania s'implicava assistint als diferents actes tot mostrant que l'amor pel patrimoni és pot exercir i es pot anar cultivant.

Ara, mentre escric aquest article ens trobem a punt de coure la tercera edició que tindrà lloc del 7 al 9 d'octubre. Una edició que comptarà de nou amb sis patis, a saber: Pati dels Reials Col·legis, Pati de l'actual Escola Oficial d'Idiomes, Pati de la Casa de les Aigües, Pati del Convent de la Puríssima, Pati del Palau Episcopal i Pati del Museu de Tortosa. Una edició que comptarà, també, amb artistes nacionals i de la resta de l'Estat. Una edició que vol posar èmfasi en el fet amorós de moure propostes culturals, amateurs en quant a esforços i professional en quant a resultats.

Establint constel·lacions entre el Patrimoni Monumental de la Ciutat, la sensibilitat dels artistes contemporanis actuals i la resposta d'un públic atent a la cultura, aquest any ens impliquem amb més força, gràcies al recolzament de l'Ajuntament de Tortosa, del Museu de Tortosa i de patrocinadors, tals com el Campus Terres de l'Ebre de la URV, Moritz, Mayor i d'entitats de prestigi com FAD, Lo Pati, el Col·legi d'Arquitectes de les Terres de l'Ebre i La Xarxa Transversal entre d'altres.

Connexions  que ens permetran comptar amb intervencions musicals a cadascun dels patis, visites guiades i una festa de celebració d'aquesta declaració d'amor que és A Cel Obert. Una reivindicació, en definitiva, que posa de relleu la bellesa que pot desplegar la ciutat de Tortosa si s'ajunten els ingredients necessaris amb la delicadesa amb què ho farien els amants.

Roman Aixendri

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada