dimecres, 4 de febrer del 2015

El Museu de les Terres de l’Ebre manté el Servei d’Atenció als Museus per a les comarques de l’Ebre


La Direcció General de Patrimoni ha renovat el contracte per un any més

L’any 2009 el Museu de les Terres de l’Ebre va rebre l’encàrrec directe del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a prestar el Servei d’Atenció als Museus (SAM) a les Terres de l’Ebre. L’elecció del Museu de les Terres de l’Ebre com a ens per prestar aquest serveis es déu al fet de ser aquest un Museu consolidat al territori, amb una expertesa i model de gestió amb resultats contrastats en l’àmbit de la gestió mancomunada d’equipaments patrimonials i acció en el territori.

La xarxa d’equipaments patrimonials als que presta servei el SAM de les Terres de l’Ebre actualment està formada pel Museu de Ceràmica Popular (Ametlla de Mar), Museu de Tortosa. Història i Arqueològic de les Terres de l’Ebre (Tortosa), Museu de la Pauma (Mas de Barberans), COMEBE (Corbera d’Ebre), Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera (La Galera), Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre Abrics de l’Ermita (Ulldecona) i Centre d’Interpretació del Ferrocarril de Móra (Móra d’Ebre), a més del propi Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta).

L’acció del SAM al territori s’estructura en dos eixos principals. D’una banda treballs tècnics encarats als equipaments que es concreten en assessoraments i suports diversos per a la gestió dels equipaments, documentació i conservació de col·leccions, estàndards del Registre de Museu, etc així com cursos i seminaris de formació per als tècnics d’aquests equipaments. A més, des d’aquesta plataforma la xarxa d’equipaments que hi participa desenvolupen projectes conjunts que han de permetre ampliar l’abast de les accions dels mateixos en el territori i fidelitzar alguns sectors del públic, com per exemple els escolars i els turístics.

De l’altra banda, des del 2013 la xarxa territorial del SAM impulsa activitats públiques conjuntes, com exposicions itinerants al voltant de temàtiques transversals i comunes al territori; i l’activitat conjunta bianual Ebre, Art&Patrimoni i Ebre, Música i Patrimoni, la qual complementa la oferta estival dels museus i equipaments patrimonials integrants.

Entre les funcions previstes per als SAMs en el marc de la legislació museística també figura el dipòsit dels materials arqueològics de les Terres de l’Ebre i el dipòsit d’urgència de béns mobles, a més de prestar suport al Departament de Cultura en accions i programes que aquest promogui.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada