divendres, 3 de març del 2017

S'inaugura la primera exposició monogràfica de producció pròpia del SAM de les Terres de l'Ebre



L'exposició, titulada Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l'Ebre, recull el testimoni de l'impacte i de la memòria col·lectiva vinculada al cine al territori

En el marc dels objectius del Servei d'Atenció als Museus (SAM), impulsat pel Departament de Cultura i el Museu de les Terres de l'Ebre, hi figura la producció de continguts vinculats a la difusió del patrimoni i l'ampliació dels públics. En aquesta línia, des del SAM de les Terres de l'Ebre s'han produït amb anterioritat exposicions d'escultura sonora i fotografia en el marc del cicle Ebre,Art&Patrimoni en les edicions celebrades el 2014 i el 2016 respectivament. 

Al llarg del 2015 i el 2016, el SAM, a través del Museu de les Terres de l'Ebre, ha treballat per a produir aquesta exposició mongràfica sobre la memòria de les sales de cine de les Terres de l'Ebre i del que ha significat el cine per a la societat ebrenca de cada moment. L'exposició es podrà veure fins al 21 de maig al Museu de les Terres de l'Ebre i desprès itinerarà pels diferents municipis que hi participen. 

En aquesta mateixa línia, l'organització de la segona exposició d'abast territorial correrà a càrrec del Museu de Tortosa durant els exercicis 2017 i 2018.


El contingut de l'exposició
L'exposició, organitzada en dues parts, ofereix un recorregut per la història del cine a les quatre comarques ebrenques, així com una aproximació al que va suposar el cinema per a la societat de cada moment al llarg del segle XX.
 

La mostra, en una primera part, fa un recorregut històric des de les primeres projeccions cinematogràfiques al territori en barraques de fira o en teatres, cafès d'associacions, ateneus o altres fins que es creen les primeres sales destinades a acollir específicament projeccions i com aquestes es van anar expandint pel territori entre els anys 10 i 20 del segle XX, i la posterior sonorització. Durant la postguerra i fins a la dècada dels 60, el cinema serà, juntament amb el futbol i els balls, l'entreteniment preferit de la societat, especialment de la joventut, qui veurà en el cinema la possibilitat de fugir de la realitat dura i angoixant del moment. Ja a partir dels anys 60, amb la progressiva arribada de la televisió, la generalització del cotxe i l'aparició d'altres formes d'oci comença el declivi de les sales locals, el qual s'aguditza en les dècades següents, especialment a partir de la generalització de l'ús del reproductor de vídeo. És l'època en la que les pel·lícules de destape, els concerts i el teatre tornen a les sales de cinema per a garantir-ne la supervivència. Al llarg de les dècades dels 80 i els 90 van tancar gairebé la totalitat de les sales locals, a excepció d'algunes integrades en el Circuit de Cinema Escarceller.

A finals de la dècada de 1990 i els inicis dels 2000 s'obren els dos complexos de multisales del territori, els OCine de Roquetes i Amposta 11, un altre model de negoci d'exhibició cinematogràfica basada en l'àmplia oferta simultània i en els darrers avenços tècnics.




La segona part de l'exposició fa un recorregut per la història cinematogràfica, des de les primeres projeccions fins a l'actualitat, d'un total de 16 municipis concretament: Alcanar, Amposta, Corbera d'Ebre, Deltebre, la Fatarella, Flix, Freginals, la Galera, Godall, Masdenverge, Móra d'Ebre, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Santa Bàrbara, Tortosa i Ulldecona. L'exposició també aplega fotografies i altres materials dels cines de Caseres, Móra la Nova, Riba-roja d'Ebre, l'Ametlla de Mar, l'Aldea o la Sénia.

Tota l'exposició compta amb un extens material gràfic i documental, a més d'objectes originals com projectors, carteleres, mobiliari, elements decoratius de les sales etc. Així mateix inclou fragments de les entrevistes realitzades a persones de diferents poblacions que al llarg de la seva vida van estar vinculades al món del cinema, cosa que li confereix a la mostra una altra dimensió i valor: el del testimoni, en primera persona, de tot un seguit de generacions per a les quals el cinema va constituir una de les principals formes d'oci al territori i una finestra a través de la qual les Terres de l'Ebre s'obrien al món i adoptaven noves modes, mentalitats i una nova cultura. 



L'exposició ha estat produïda amb el suport del Departament de Cultura i és una iniciativa del Servei d'Atenció als Museus (SAM) i Museu de les Terres de l'Ebre. A més, per al seu desenvolupament s'ha comptat amb la col·laboració dels equipaments patrimonials del territori que formen part de la xarxa del SAM. També cal destacar, que s'ha comptat amb la participació de l'Aula de Cinema de la URV en la fase de recerca, i amb més de 100 col·laboradors entre persones entrevistades, particulars i empreses que han cedit objectes, documents i imatges de les sales de cine del territori per a completar la mostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada