dimarts, 17 de gener del 2017

Es renova per al 2017 el Servei d’Atenció als Museus de les Terres de l’Ebre

 
El passat mes de desembre es va renovar el contracte amb el Departament de Cultura per tal que el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre desenvolupi les tasques de Servei d’Atenció als Museus (SAM) de les Terres de l’Ebre, a més de donar suport en algunes accions als museus registrats del Camp de Tarragona, per a aquest 2017.

A l’igual que en els darrers anys, les accions del SAM s’organitzen en diversos eixos:
 -Suport tècnic als equipaments patrimonials. Per part del SAM es donarà suport i assessorament a aquells equipaments patrimonials del territori que vulguin integrar-se en el Registre de Museus, així com a aquells projectes patrimonials que hi hagi al territori i que sol·licitin assessoraments en relació a la seva viabilitat, model de gestió, etc. N’és un exemple el projecte museològic a elaborar per a  l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar en relació a la gestió integral del patrimoni cultural i natural del seu terme municipal, inclòs el Museu de Ceràmica Popular de l’Ametlla de Mar.

-Ebre,Música&Patrimoni. Enguany es durà a terme la segona edició d’aquest festival d’estiu que ve a complementar l’oferta dels diferents equipaments patrimonials de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’un seguit de concerts especials, creats expressament per a l’ocasió, i que permeten una transversalitat i l’atracció de nous públics als equipaments i espais patrimonials del territori.

-Projecte d’una exposició conjunta itinerant. Els equipaments de les Terres de l’Ebre han concebut de manera conjunta una exposició, a desenvolupar entre el 2017 i el 2018, al voltant de la música popular i tradicional i, en concret, de l’evolució de l’ús i els contextos musicals de les gaites i dolçaines a les Terres de l’Ebre. Aquesta exposició serà coordinada des del Museu de Tortosa.
 Des de l’any 2009, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre ve desenvolupant aquesta tasca encomanada pel Departament de Cultura, que a més de les accions aquí descrites també inclou la gestió dels dipòsits dels materials arqueològics provinents de les excavacions efectuades a les comarques de l’Ebre, el seguiment dels equipaments patrimonials del territori i l’elaboració d’informes per al Departament de Cultura.  

També, des de l’any 2015, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb el Servei de Museus i els Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona, és responsable de la coordinació i la realització de diversos programes col·laboratius desplegats conjuntament en l’àmbit museístic de les comarques del Camp de Tarragona. En concret, pel que fa a les accions que es desenvoluparan en el 2017 amb els museus registrats del Camp de Tarragona, aquestes se centren en els tres àmbits temàtics següents:

-Comunicació. Per a aquest 2017 es desenvoluparà un programa d’actuacions que permeti millorar la comunicació dels museus, tant a nivell de xarxes socials com de mitjans de comunicació, per tal de ser més presents en el dia a dia de la societat.

-Educació. Tenint en compte la bona acollida i resultats de la jornada celebrada aquest 2016 AproPA’T. Diàlegs d’educació i patrimoni en la que els museus i els centres educatius de primària i secundària s’han trobat i han pogut plantejar cara a cara algunes qüestions vinculades a com els museus poden ser més útils per als centres educatius, es proposa la realització d’una segona jornada al voltant d’un tema concret. A l’igual que en l’experiència del passat any, la jornada es duria a terme en dos seus diferents, una al Camp de Tarragona i una a les Terres de l’Ebre, en dos setmanes diferents i amb els mateixos continguts. Per a l’organització es comptaria amb la col·laboració i suport dels CRP de les dues demarcacions. Aquesta acció afecta als Museus Registrats del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

-Turisme. En relació al turisme es continuarà treballant en la creació, desenvolupament i comercialització de productes turístics impulsats des dels museus. Aquests productes comptaran amb un assessorament especialitzat per part d’una empresa del sector que en base al punt en el que es trobi el projecte ideat per cada museu, modularà l’assessorament, de tal manera que s’asseguri la viabilitat en la comercialització dels productes creats. Paral·lelament es continuarà treballant en el desenvolupament, millora i manteniment de l’aplicació Visitmuseum. Aquestes accions afecten als Museus Registrats del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada