divendres, 12 d’agost de 2016

Banda de música“Sant Llorenç” de la Galera 35 anys fent músicaLa banda de música “Sant Llorenç” de la Galera, aquest any compleix 35 anys. Tot i que els orígens d’una formació musical,al municipi, cal buscar-los a principis del segle XX.

La música de banda, tant a la Galera com a la majoria de poblacions de les Terres de l’Ebre, i, a alguns de la demarcació de Tarragona conformen un dels elements de cultura popular amb més valors socials, etnològics, i, en definitiva, un patrimoni cultural viu que cal mantenir, preservar i donar-li continuïtat.

A principis del segle XX la majoria de pobles tenien una banda de música que actuava acompanyant processons i participant en els actes i celebracions més populars. La música de banda acompanyà la festa, la celebració i ha donat i dóna personalitat pròpia a les festes majors, de carrer, a les processons, etc. Forma part de la nostra cultura, de la nostra societat i del nostre tarannà. Tradicionalment ha ajudat, també, a combatre l’analfabetisme a través de la formació que ha impartit i ha ajudat a apropar i conèixer la música a tothom. 
 Els orígens de les bandes de música a les Terres de l’Ebre, es troben a finals del segle XIX. A partir de 1845 comencen a sorgir a les comarques del Montsià i del Baix Ebre les primeres bandes, creades per associacions populars: l’any 1916 es funda la Societat Musical la Lira Ampostina i l’any següent la Societat Musical la Unió Filharmònica, la Banda de Música Municipal d’Alcanar es funda l’any 1846, la banda d’Ulldecona al voltant de 1870, l’any 1904  a la Sénia es crea la Agrupación Cultural Deportiva, SecciónMúsica, avui anomenada Agrupació Musical Senienca, etc.

A la Galera al 1921 es constitueix la “Sociedad Musical Armonia Galerense” (la banda del Centro) que segons els seus Estatuts tenia per objecte: el sostenimiento de la banda de música del mismo nombre y el fomento y el progreso del arte musical y literario.
Al 1927 s’organitza una segona banda la “Unión Musical Agrícola”(la banda del Síndicat) amb els mateixos objectius que l’anterior i dirigida pel director que fou de la Armonia
Aquestes bandes perduren fins l’any 1936. En motiu de la guerra civil deixen d’existir. Després de la guerra civil es forma una sola Banda (la Mini Banda) amb diferents músics de les dues formacions anteriors que ofereixen música fins als anys 50 que es dissol.

Van passant els anys fins que al 1981 l’Associació de Pares crea la secció musical BANDA DE MÚSICA SANT LLORENÇ. El 8 d’agost de 1986 realitza la seva primera actuació. Des de llavors, la banda “Sant Llorenç” de la Galera, ha actuat arreu de Catalunya, el País Valencià i també a l’estranger: Itàlia, França i Luxemburg. El 1987 va ingressar a la Federació Catalana de Societats Musicals 

L’any 2004, per reformes fiscals, l’entitat es veu obligada a separar-se de l’Associació de Pares i a continuar sola, amb els seus propis estatuts. Treballant tant en la Banda com en l’Escola de música.

Actualment la Banda consta d’uns 30 músics, el seu director és el Sr. Oriol Navarro i Valls, i es nodreix d’una Escola de Música que consta de 7 professors qualificats, 40 alumnes en actiu, una banda de música de l’Escola amb 18 músics i una coral amb 30 components.

Tenint en compte que la Galera és un municipi petit i no disposa dels recursos, ni econòmics ni tampoc humans com una població més gran, la trajectòria de la banda “Sant Llorenç”, és força bona. Una bona gestió i una tasca continuada i constant amb molt d’esforç, dedicació i perseverança els ha portat a actuar a llocs tant significatius com l’Auditori de Barcelona en motiu del XVI Festival de bandes de música catalanes, organitzat per la Federació Catalana de Societats Musicals. Aquesta actuació fou tot un repte per al director i músics, que van superar amb escreix. Actuació correcta, ben executada i que no va deixar a ningú indiferent, evidenciant que tot i ser una formació petita amb uns recursos limitats és capaç d’assolir les mateixes fites que les grans formacions.

Des de fa 35 anys la banda de música “Sant Llorenç” de la Galera ofereix música, formació en valors (disciplina, respecte, tolerància, ordre, etc.) i cultura. Desperta l’interès musical, forma músics aficionats però també d’altres que s’hi dedicaran professionalment i delecta als vilatans de la Galera i de més enllà amb melodies de tot tipus.
En definitiva, la tasca d’aquesta entitat és lloable i contribueix a engrandir el patrimoni cultural, musical i etnològic de les nostres terres.

La banda de música “Sant Llorenç” de la Galera com la resta de bandes de les Terres de l’Ebre són fonamentals dins de la cultura popular tenint un paper clau dins de la nostra societat.Cal tenir molt en compte que la continuïtat de totes elles, donada la conjuntura econòmica que ens ha tocat viure, serà molt difícil i necessitarà d’un esforç majúscul que hauran de portar a terme tant les diferents entitats com les administracions públiques no menystenint aquest tipus de manifestació cultural, valorant-la i tenint-la en la mateixa consideració que la resta d’expressions culturals populars d’arreu de Catalunya.

Olga Ralda Bas
Responsable de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada