dimarts, 27 de maig del 2014

L’Ametlla de Mar, essència mediterrània

Torre fortalesa de Sant Jordi d'Alfama. Foto: Cedida 
Més enllà de la gènesi del nucli poblacional que esdevindria l’Ametlla de Mar, el territori que comprèn l’actual municipi ha estat testimoni de la història més ancestral. Si a la població veïna d'El Perelló trobem les pintures rupestres de Cabra Freixet, vestigi prehistòric i document artístic de l’habitabilitat de la zona, al terme municipal de l’Ametlla de Mar hi ha testimonis que abracen un ampli període de la història de la humanitat.

Potser, el testimoni més visible i antic va ser, durant molts anys, el que anomenem Castell de Sant Jordi (BCIN), fortí militar del segle XVIII, construït amb algunes de les pedres que van pertànyer al Castell de l’ordre de Sant Jordi d’Alfama, ordre creada el 1201 per Pere I, el Catòlic. Edifici rehabilitat en la dècada dels noranta, va ser des dels anys vuitanta una reivindicació popular per recuperar el patrimoni i la història per al bé comú. Reivindicació que s’ha convertit en una festa popular el diumenge més pròxim a la Diada de Sant Jordi, en una jornada de portes obertes i d’actes lúdics, culturals i gastronòmics. El passat mes d’abril, es va celebrar la 32a Diada al Castell de Sant Jordi.

No menys importants, les ben conservades restes de les construccions militars del període de la Guerra Civil; especialment el búnquer d’artilleria de costa (conegudes amb el nom de Les Fortificacions). Obertes al públic a partir del setembre del 2009 després de la seua rehabilitació.

Recents descobriments de la vida dels romans al nostre terme municipal venen a complementar les antigues troballes de part de la via romana i d’un mil·liari.
Altres elements secundaris completarien estos principals, i abastarien altres períodes històrics.

Tots ells tenen com a nexe d’unió que la seua construcció al nostre terme municipal l’ha condicionat la proximitat a la mar, la mar Mediterrània, i la seua ubicació concreta. L’Ametlla de Mar està situada en un punt que ara anomenaríem geoestratègic. Gairebé al mig del golf de Sant Jordi, la seua posició és un punt clau de vigilància de l’activitat marítima en este tram coster i, alhora, una bona entrada i refugi d’embarcacions gràcies a la característica del litoral, ple de petites, discretes i assossegades cales.

Per tant, més enllà que la mar haja condicionat la vida contemporània de la vila de l’Ametlla de Mar com a port pesquer, este element de la naturalesa ha marcat el passat del nostre territori. Segueix condicionant-nos, segueix sent un element en les discussions del desenvolupament humà propi ja sigui en les vessants culturals, turístiques, industrials...


Les Fortificacions, vista interior. Foto: Cedida
Daniel Boquera Benaiges
Conservador del Museu de Ceràmica Popular

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada