dilluns, 14 d’abril del 2014

El nou Museu de Tortosa, una aposta de futur

El Museu està ubicat a l'antic escorxador de Tortosa. Foto: Cedida 
L’antic escorxador, un edifici modernista de gran valor patrimonial i declarat BCIL (Bé Cultural d’Interès Local), és la nova seu del Museu de Tortosa. Des que va deixar de ser escorxador l’any 1997 fins avui s’ha recorregut un llarg camí. S’han dut a terme una sèrie de treballs de rehabilitació, efectuats en diferents fases, que han permès donar cabuda a les diferents dependències de què ha de disposar un museu modern (sala de reserva, sales d’exposició temporal i permanent, aula didàctica, sala d'actes i oficines). Amb estos treballs s'ha aconseguit ressaltar l’atractiu històric i artístic de l’edifici, tot adaptant-lo a les noves necessitats.

Els visitants del Museu descobriran la història de Tortosa i el seu territori, des de la prehistòria fins a l’actualitat, explicada de forma rigorosa, entenedora i didàctica. També podran gaudir contemplant una selecció de les peces més representatives de la col·lecció de l’antic Museu de Tortosa que integra peces de valor arqueològic, històric i artístic. Juntament amb estes, s’ha enriquit amb d’altres de procedència diversa: donacions o cessions de particulars, excavacions arqueològiques recents i cessions d’altres museus. Totes estes peces es mostren integrades en un disseny museogràfic respectuós amb l’edifici que les acull.

D’acord amb la doble vocació del museu (històrica i artística), l’exposició inclou una instal·lació, obra d’un artista contemporani, amb la qual es convida a la reflexió sobre aquells elements que han estat constants al llarg de la història de Tortosa i les Terres de l’Ebre, una història de diversitat i contrastos, de cruïlles i mestissatges, de moviment i canvi.


Este equipament cultural treballa per
difondre el patrimoni cultural
històric i artístic del territori. Foto: Cedida
D'acord amb els criteris d'actuació museogràfica prèviament establerts, un recorregut de visita còmode i intuïtiu facilita la comprensió dels continguts expositius. Es vol despertar interès més que no pas impactar amb espectacularitat o informar en excés. Els objectes que tenen un valor històric i estètic especial, que els fa atractius per si sols, s’exposen de vegades com a volums exempts, tot vertebrant el recorregut expositiu. També s’ha volgut utilitzar el web del museuwww.museudetortosa.cat com una eina museogràfica més, per a difondre els continguts expositius, les activitats i la informació del museu a nivell general.

Entre els nostres principals objectius destaquem la continuïtat d'una programació estable d’exposicions temporals, d'acord amb dues línies d'actuació: la difusió del patrimoni cultural i la de les arts visuals, amb especial atenció als creadors de la ciutat i del territori. També volem fomentar la recerca atenent les consultes dels investigadors interessats en la col·lecció, impulsar línies d'investigació vinculades a les exposicions temporals de producció pròpia i oferir un ventall d'activitats destinades a tot tipus de públic. Finalment, no podem oblidar el potencial del Museu de Tortosa com a equipament cultural dinamitzador del nostre territori. És en esta línia que hem de continuar treballant.


Maria Josep Bel
Directora del Museu de Tortosa 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada